2024-07-02
Hammarviken
Hammarviken News

Hammarviken som investmentbolag - lär känna oss

Öppenhet, ärlighet, respekt och kompetens. Det har varit Hammarvikens ledord sedan starten för 20 år sedan. Det var i början på 2000-talet som Hammarviken grundades av Mona och Mats Rydhede för att samla ägandet av företag och fastigheter inom en koncern. Med tiden har antalet bolagsinnehav vuxit och kompetensen internt har breddats. Deras då små barn Josefin och Christoffer är nu vuxna och Hammarviken ägs av hela familjen Rydhede. Idag investerar vi i små och medelstora bolag med eget kapital där ambitionen är att få företag att växa och utvecklas.

Vad investerar Hammarviken i & vad bidrar vi med?

Till en början investerade vi främst i bolag inom bygg- och fastighetssektorn, som med tiden har förändrats till att investera i en större varietet av branscher. För oss handlar det å ena sidan om att arbeta för bolagens tillväxt, samtidigt som det är viktigt att skapa goda förutsättningar för ett bättre samhälle på flera plan, varför vi har ett starkt fokus på hållbarhet i allt vi gör.

I dagsläget arbetar vi tillsammans med totalt 662 anställda och en total omsättning på 1600 MSEK och vi ser med tillförsikt fram emot vad framtiden har att erbjuda.

Hur väl känner du till Hammarviken och verksamheten som bedrivs idag?

Hammarviken som företagsgrupp investerar i såväl små som medelstora bolag inom en mängd branscher. Många av bolagsengagemangen är inom bygg-och fastighetssektorn, men även inom anläggning, event och livsmedel bland andra. Det faller sig naturligt att vidga sina vyer i takt med att kompetensen breddas internt. 

Bolagens behov skiljer sig åt och vi vill säkerställa att varje bolag får tillgång till den kunskap och expertis som behövs. Stora delar av vår kompetens har vi samlat in-house för att på bästa sätt kunna stötta våra dotterbolag, däribland expertis inom finansiering, juridik och hållbarhet såväl som bolagsstyrning, ledarskap och sälj. Läs mer om våra många kompetenser här.

Våra investeringskriterier

Som investerare har vi en tydlig strategi för vilken typ av bolag vi vill vara en del av. Vi är inte begränsade till en specifik bransch eller omsättning, men vi har vissa kriterier som är viktiga för oss när vi investerar.

  • - Vi är flexibla när det kommer till ägande men ser oss gärna som majoritetsägare. 

  • - Vi investerar främst i bolag med huvudkontor i Sverige och där större delen av verksamheten bedrivs i Norden. 

  • - Det är viktigt för oss att bolaget har en utvecklingspotential och vi räds inte utmaningar.

  • - För oss är det viktigt att vi arbetar långsiktigt tillsammans och mot gemensamma mål. 

  • - Att vi delar värderingar och ledord är en förutsättning för oss att ingå i ett kompanjonskap. 

Hammarviken investerar vanligtvis i mogna bolag, men om du driver, eller känner någon som driver ett start-up, kontakta då vårt dotterbolag Yuncture som stöttar och lyfter entreprenörer. 

Hammarviken är en aktiv investerare och vi tillför mycket till de bolag vi investerar i, främst när det gäller det strategiska arbetet. Tillsammans med engagerade kompanjoner och medarbetare leder vi företaget genom förändringsprocesser. Exempelvis arbetar vi mycket med att stötta ledningsgrupper och styrelser i sitt dagliga arbete såväl som vi hjälper till att bana vägen framåt.

Vi brinner för att se våra bolag växa och vi investerar i de flesta fall utan en tidsbestämd investeringshorisont. Vi är noga med att få ordentlig fart på bolagen och det är viktigt att bolagen får den tid och kärlek som behövs. Det senaste bolaget vi gjorde en exit i är Stavdal, som numera är en del av Ramirent

Några av våra aktuella investeringar är Safety Respect som är experter på fallskydd inom byggbranschen. Ett annat bolag vi investerat i är Space Production som designar och skapar utställningsmontrar, inredning för kontor och showrooms samt konstruktioner för event.

Mer om vår värdegrund

Oavsett vad vi gör och vem vi möter så är vår värdegrund oerhört viktig för oss, det är vår ryggrad. Vår värdegrund består huvudsakligen av fyra ledord; öppenhet, ärlighet, respekt och kompetens. Vi vågar påstå att våra ledord, tillsammans med en välvilja har bidragit till långsiktiga relationer och framgångsrika affärer. Det har också bidragit till goda samarbeten, och ett underbart team av personer som arbetar med oss. 

Öppenhet

Högt till tak är en förutsättning för att ta sig uppåt och framåt. För att utvecklas, men också förbättra Hammarviken, våra bolag, samarbeten och team är det viktigt att vi ständigt är nyfikna och öppensinnade. 

Ärlighet

Ärlighet är viktigt för oss. Vi strävar efter att vara ärliga med samtliga vi möter, och förväntar oss detsamma i gengäld. 

Respekt

Att visa respekt för alla vi möter, anser vi är en förutsättning för goda samarbeten. Att visa hänsyn till olika bakgrunder, erfarenheter och värderingar är viktigt för oss på Hammarviken. 

Kompetens

Även kompetens är en förutsättning för att lyckas tillsammans. Och om rätt kompetens inte finns, våga vara ärlig med det.  

Kontakta oss

För ganska exakt ett år sedan flyttade vi in i våra ljuvliga lokaler i hjärtat av Göteborg, närmare bestämt på Lennart Torstenssonsgatan, precis bredvid Näckrosdammen. Lokalerna är underbara med närhet till såväl den pulserande staden som till naturens grönska. Det ger oss fantastiska möjligheter att nätverka, och lära känna nya människor och bolag samtidigt som vi ges möjlighet till arbetsro.

Vi vill gärna lära känna dig, oavsett vem du är. Kanske vill du veta mer om Hammarviken och vi som arbetar här? Hör av dig till oss så välkomnar vi dig på en kaffe. Här hittar du våra medarbetare