2024-09-09
Hammarviken
Hammarviken News

Välkommen till våra härliga lokaler på Lennart Torstenssonsgatan

Ett stenkast från Avenyn och med utsikt över Näckrosdammen har både Hammarviken och Yuncture flyttat in för 1,5 år sedan. Innan dess genomfördes omfattande renoveringar som inneburit skratt och glädje, men även en del svett och tårar. Huset är idag fullt av liv, idéer och driv - samtidigt som husets åldrande själ fortfarande har sin starka närvaro.

Husets tidigare ägare och hyresgäst

Huset tillhörde tidigare Wallenstam. Mats, som tillsammans med Mona Rydhede grundade Hammarviken, har känt Hans Wallenstam sedan gymnasietiden. Wallenstam nyttjade för många år sedan huset som sitt huvudkontor, innan de flyttade ner till Avenyn. På senare år hyrde dock Wallenstam ut lokalerna till Göteborgs Universitet och Språkcentrum. När Covid-19 spred sig i Sverige användes inte längre lokalerna och fastigheten lades således ut till försäljning. 

Mats fick nys om att huset fanns ute till försäljning och besökte byggnaden tillsammans med Christoffer Rydhede, grundare av Yuncture och även son till Mats och Mona. Där fick de sin allra första rundtur, och visste inte då att de bara ett par år senare skulle spendera sina dagar i huset. 

"Det blev många turer till huset och vi började leka med tanken. Vad skulle vi göra med denna stora fastighet? Ska vi själva använda det som huvudkontor? Ska vi hyra ut delar av fastigheten? Kanske är det en perfekt plats för Yuncture att växa?" Frågorna var många, säger Josefin Rydhede, kommunikationsansvarig på Hammarviken.

Hus, eller inte hus?

Mats, Mona, Josefin, Christoffer och Sofia upptäckte huset och alla dess vrår, diskussioner fördes och Mats bad om “index” från samtliga. Index är en metod Mats tycker om att informellt använda sig av för stora som små beslut. Det innebär att varje person individuellt skattar hur mycket man tror på en idé. Indexet går från 0-100, är högst individuellt och, det bästa av allt – det är icke bindande . Det är helt enkelt bara ett enkelt sätt att dela med sig av vad man tycker, på ett sätt som är lätt att ta till sig. 

Christoffer och Sofia var positiva och så även Mats. Josefin och Mona däremot var mer fundersamma. Den familjära känslan som Hammarviken har såväl internt som externt var Josefin och Mona rädda för att förlora genom den pampiga byggnaden i centrala Göteborg. Rädslan var att bli ett investmentbolag där personligeten inte på samma sätt får skina igenom. Men det gick inte att förneka den enorma potentialen vi såg i huset.  

Några veckor senare, i juni 2021 signerades köpekontraktet med Hammarviken som ny ägare. Vad som faktiskt bidrog till det avgörande beslutet är nog en aning oväntat. Som du säkert minns, nämnde vi nyss att det fanns en viss oro för att inte längre uppfattas som ett investmentbolag med hjärtat på rätt plats. Sanningen är att Christoffer alltid gått i strumplästen på jobbet, oavsett vem han har möte med. Sofia droppade då den underbara kommentaren: "Så länge Christoffer fortsätter att gå i strumplästen på kontoret så kan vi aldrig bli snofsiga". Och visst ligger det något i det? Det är inte huset eller läget som betyder något - det är människorna som fyller det. 

Åren på Jolengatan

Tidigare hade både Hammarviken och Yuncture sin verksamhet på Jolengatan i Mölndal, i ett ljust och härligt kontor. I takt med att bolagen växte pratades det flitigt om att bygga ut fastigheten vi satt i och vi hade till och med kommit såpass långt i planeringen att bygglov för utbyggnation hade godkänts och offerter från entreprenörer hade tagits in. Men projektet hann inte påbörjas innan köpet av den nya fastigheten gick i lås.

Hammarviken sätter sin prägel på huset

”När vi för första gången efter köpet åkte till huset och satte nyckeln i låset var det med skräckblandad förtjusning. Vi alla visste att processen var lång tills inflytt skulle ske. Men vad vi inte visste då var hur mycket arbete som väntade oss, och det var nog lika bra”, säger Josefin med ett leende.

När vi kom in i huset förstod vi att huset saknade den kärlek, som det så väl förtjänar. Det var otroligt många små rum, mycket väggar och korridorer, och det liv och själ som vi var övertygade om en gång funnits, kändes inte längre av - något som vi ville ta fram igen.

Hjältarna bakom husets renovering

Det är inte ett enmansjobb att göra om en fastighet. Speciellt inte en fastighet på cirka 2000 kvm. Eftersom det är ett K-märkt hus ser processen annorlunda ut och med ledning av Roger Elmersson, tidigare delägare i Hammarvikens dotterbolag Hällingsjö Hus, gick arbetet smidigt. Arkitekter skapade nya planritningar, en antikvarie gav utlåtande och tillgänglighetskonsulter yttrade sig. Allt för att skapa en så bra miljö som möjligt. Därefter påbörjades arbetet, och efter att väggar rivits och golv brutits upp påbörjades arbetet med återuppbyggnad.

Mona och Josefin Rydhede, mor och dotter i Hammarvikens ägarfamilj, har alltid haft ett sinne för färg och stil och det var självklart att denna duo åtog sig uppdraget att planera, koordinera och välja material, färger, stil och all annan inredning i huset, såväl för Hammarviken som för Yuncture. 

"Vi jobbade hårt för att hitta en fin balans för att bevara husets historia med dess charm, men samtidigt använda oss av dagens teknik och funktionaliteter, som någonstans krävs för att bedriva våra verksamheter", säger Josefin. 

Hammarviken är ett familjebolag och det måste skina igenom i varje rum. Loungen på entréplan ska ge känslan av ett vardagsrum, köket och matsalen ska vara en plats där man vill spendera tid och umgås. Kontorsrummen ska kännas varma och omfamnande och samtidigt vara en plats där kreativitet och driv frodas. 

"Det var otroligt viktigt för oss att varje besökare känner sig välkommen. Välkommen hem till oss", avslutar Mona. 

Vidare har materialvalen varit viktiga. För Hammarviken är det inte bara viktigt att det ser bra ut - det ska också så långt det är möjligt vara producerat i Sverige eller Skandinavien och gärna med återvunna material. Josefin och Mona har därför lagt mycket tid på val av material och inredning. Ett exempel på det är vårt golv, som är tillverkat av återvunnen plast ifrån Bolon, ett familjeföretag i Ulricehamn. Andra exempel är den svenskproducerade Kålmårdsmarmorn på våra toaletter på entréplan, samt husets alla snickeriarbeten som är tillverkade av Asteberg i Hyssna, endast 5 mil från Göteborg.

Utmaningar med det rosa huset

Inga projekt sker utan utmaningar. En utmaning för Josefin och Mona var valet av färger på väggar och golv. Ändlöst med färgprover har kånkats från Colorama. Färg är svårt och beroende av olika ljusinsläpp ska färgerna ge ett hemlikt intryck samtidigt som det ska vara en energigivande stämning. 

Under ombyggnationerna hittade vi även inbyggda valv, nedbyggda tak, inbyggda väggar och sneda golv som minst sagt gav oss utmaningar i processen som varit tuffa men samtidigt lärorika. 

“Jag har fått en annan förståelse för arbetet. Det har varit långa dagar och sena kvällar. Men även en och annan sömnlös natt. Många val har gjorts utan att faktiskt veta hur det kommer att se ut när det är klart, och jag måste säga att det gått över förväntan trots alla de gånger då jag och Mona tyckt olika.” säger Josefin. 

Egentligen är det bara en sak som ändrats under projektets gång, och det är väggfärgen på den högsta våningen i Hammarvikens del, den så kallade vinden. Det målades till en början i en vit nyans, men kontrasterna till de mörka fönsterkuporna blev för skarpa. Just när målarna var helt klara insåg de misstaget. 

“Efter att ha förlorat i sten, sax, påse fick jag, med svansen mellan benen, gå upp till målarna på vinden och snällt be om att få måla om allting i en mjukare beige färg.” skrattar Mona. “Då var jag glad att vi arbetade med bra, flexibla och förstående hantverkare.” fortsätter Mona.

En annan utmaning med huset var delen som Yuncture idag sitter i. När vi startade ombyggnationerna visste vi inte riktigt vad Yuncture skulle bli. Efter otaliga timmars planering, brainstorming-sessioner och efterforskning skapade vi en plats för entreprenörer där de har en plats att arbeta, inspireras, leka, mötas och utvecklas. Yuncture är en plats att uppleva, kom hit på ett besök! Kontakta teamet här

Före- och efterbilder på huset

Det känns inte rätt att avsluta innan du har fått en liten inblick i huset, före och efter renoveringen. Före bilderna ser du till vänster och efter bilderna till höger. Vad tycker du?

Här ser vi en del av entrén på Hammarviken. Det är ljust och härligt, med fina möjligheter till goda samtal.

För oss är matsalen viktig, en plats att samlas för gemensamma måltider och avslappnade samtal.

Tidigare kontor gjordes om till ett rymligt kök, en samlingspunkt för såväl kaffepauser som AW.

För våra kontorsytor skapade vi större rum med glaspartier för att skapa en ljus och härlig arbetsmiljö.

Högst upp i huset, det vi kallar vinden, sitter en del av våra medarbetare på Hammarviken. Vår absolut mysigaste plats, om du frågar oss. Ljus och härligt, lite lummigt och alldeles underbart. Förutom arbetsplatser finns här tre mötesrum i olika storlek.

Här ser vi huvudentrén till Yuncture House.

Även detta är en del av entrén som leder till övriga delar av Yuncture House.

Eldstaden i entrén hos Hammarviken bevarade vi. Visst är den vacker?!

Låt oss bjuda in dig till vårt nya hem!

Vi gillar att träffa nya människor, vem du än är. Varför inte komma förbi på en rundvandring och en god kopp kaffe? Kontakta någon av oss så bokar vi in en tid som passar. Varmt välkommen till det rosa huset på Lennart Torstenssonsgatan 6-8.