2025-03-20
Hammarviken News

En kaffe med Anna Langenius - vi pratar investeringar och investeringsstrategier

Idag får vi träffa Anna Langenius, Investment Manager på Hammarviken. En kvinna med huvudet på skaft, energisk men samtidigt eftertänksam. Vi hade ett härligt samtal och jag, Louise, Social Media Manager på Hammarviken, hoppas att du ska tycka om det.

Anna har en bakgrund som civilekonom varpå hon drivit eget företag, arbetat som managementkonsult och haft ledande roller som VD och CFO i medelstora och stora bolag. Den breda och mångsidiga bakgrunden tillsammans med mycket operativt arbete i en rad olika branscher har varit bra för de bolag hon idag arbetar i.

Anna må ha ett dåligt lokalsinne enligt henne själv, då hon knappt hittar till bilen på köpcentrets parkering, men väger upp det med råge när det gäller hennes talanger att investera i och utveckla företag, vilket hon har gjort i över 15 år, och sedan 2017 i Hammarvikens regi. Dessutom är hon en värdefull ledamot i Hammarvikens styrelse samt i ett av Hammarvikens dotterbolag, Fruktbudet. Tidigare har Anna arbetat med investeringar på Almi Invest Västsverige samt Layline Partners.

I dagsläget arbetar Anna med investeringar i både i startups- och med majoritetsförvärv av medelstora till stora bolag. När vi frågar Anna hur hon skulle beskriva Hammarviken, svarar hon: “Ett framgångsrikt, värderingsstyrt och härligt familjeföretag.”

Om Anna fick möjlighet att äta middag med vem som helst, död eller levande, skulle hon välja sin farfar, som hon aldrig fick möjligheten att träffa. Han var handelsresande i skor och samlade på spännande antika saker på sina resor. Hon berättar att han sålde en kaninfarm till hennes pappa när han bara var 8 år. De ingick ett handskrivet formellt avtal med avbetalningsplan. Anna berättar att hon tror att det lärde hennes pappa mycket om affärer som kanske delvis gått i arv.

Hammarvikens investeringar

Emellanåt får vi frågan om hur Hammarviken tänker kring de bolag vi investerar i, och vi kommer in på vad som är viktigt för oss när det kommer till investeringar. Anna poängterar att det är viktigt för oss att arbeta tillsammans med människor vi tycker om och som delar våra värderingar.

Anna fortsätter: “Vi investerar i ett par olika kategorier, spännande tillväxtbolag i riktigt tidig fas, alltså idéer och startups. Då är det Hammarvikens dotterbolag Yuncture Invest som investerar minoritetsandelar.”

Annas huvudsakliga arbete är investeringar i väletablerade lönsamma företag som behöver en ny ägare för att kunna utvecklas vidare. Bolag vi tycker är intressanta omsätter mellan 200 och 800 miljoner kronor och tjänar cirka 10% före finansiella kostnader och skatt (EBIT). Är det tilläggsförvärv till befintliga innehav kan det vara lite mindre bolag. Annas roll är att utvärdera företag, vara med i förvärvsprocessen och ibland även att fortsätta arbeta i styrelsen hos förvärvade bolag.

Många av bolagen som Hammarviken investerar i är i behov av nytt ägande för att utvecklas. Anledningarna kan vara många, men exempelvis generationsskifte, behov av kapital och en stark partner för att kunna växa eller när några av grundarna vill fortsätta och andra vill kliva av. Hammarviken vill vara majoritetsägare eller förvärva 100% av aktierna i intressanta bolag.

Många av er som känner till Hammarviken vet att vi har en historia av att främst investera i bolag inom bygg- och fastighetssektorn, men med ett bredare investeringsdirektiv tittar Hammarviken även på andra branscher som infrastruktur och säkerhet för att nämna några. Teamet har god kunskap om företagande, som med fördel kan appliceras på fler branscher, där vi verkligen kan bidra.

“Vi gör inga förvärv om vi inte helhjärtat tror att vi kan utveckla bolaget, genom att med kapital, strategi, kunskap och nätverk föra bolaget framåt.”

En dag som investment manager

Ingen dag är den andra lik, enligt Anna. Under en dag är det typiskt sett flertalet samtal kring potentiella investeringsmöjligheter, några där vi tackar nej, andra där vi vill gå vidare i processen. Sedan kan det vara mer operativa möten och samtal. Efter detta blir det lunch med kollegorna på Hammarviken och på eftermiddagen kan det handla om att kommunicera med advokater angående en annan pågående förvärvsprocess, och att jobba med det vi kallar due dilligence, det vill säga en genomlysning för att lära känna ett bolag som vi är intresserade av att förvärva.

Vad kan Hammarviken bistå med som investerare? Och hur arbetar vi konkret med företagsutveckling?

Samtalet med Anna fortsätter och hon berättar att Hammarviken endast går in i bolag där vi kan göra skillnad. Som investerare arbetar vi huvudsakligen strategiskt, genom gediget styrelsearbete. Hammarviken stöttar dotterbolagen i processen att utarbeta affärsplaner som blir ett bra verktyg och visar vägen för både styrelse och för organisationen. Hammarviken hjälper även till operativt med specifika frågor där vi eller personer i vårt nätverk har god kompetens. Exempel kan vara finansiering, fastighetsfrågor eller strategifrågor. Det är viktigt att bolagen känner att Hammarviken är ett bra stöd för ledningen.

Hur ser investeringsprocessen ut? Steg för steg

1. Först och främst är det viktigt att kommunicera med marknaden att vi är intresserade investerare och se till att vi har ett bra deal-flow, det vill säga ständigt inkommande förslag om investeringar och förvärvsmöjligheter. Anna berättar att vi blir kontaktade både direkt av företagen och får förslag från mäklare.

2. Därefter gör vi en första utvärdering för att se om det är intressant. I detta steget kollar vi på bland annat bransch, storlek och situation i bolaget. Detta är som regel en snabb process och vi kan skyndsamt återkomma med svar.

3. Vid intresse från vår sida skriver vi på ett sekretessavtal som gör det möjligt för oss att ta del av mer information kring bolaget.

4. Om förfrågan kommer från mäklare brukar det vara en strukturerad budprocess. Den som lämnar det bästa budet går vidare till en konkret förhandling.

5. Med åren har vi kommit fram till att våra bästa investeringsmöjligheter kommer genom våra egna nätverk och genom rekommendationer från gemensamma kontakter.

På frågan om hur lång en sådan process kan vara svarar Anna att det kan variera - från månader, upp till ett år.

Hur ser tiden ut efter en investering?

I samband med ägarskiftet så tillsätts en ny styrelse i bolaget, som tillsammans med det operativa teamet ska ta bolaget till nya höjder. Den nya styrelsen planerar och strukturerar åtgärder, utarbetar en ny affärsplan med mera. Det är ett arbete som tar tid, säger Anna, och tillägger att de vid investeringstillfället vet mycket om bolaget på grund av den noggranna due diligence-processen som genomfördes innan investering.

Många bolag arbetar mot ett mål för att sedan göra en exit, men för Hammarviken är det viktigt att inte fokusera på en exitstrategi, utan istället på en utvecklingsstrategi. När Hammarviken investerar, blir bolaget en del av familjen.

En lyckad investering

Hammarviken har genom åren gjort många lyckade investeringar. Ett exempel på en sådan investering är BESAB, där båda parter fattade tycke för varandra genom ett gemensamt nätverk. Samarbetet har fungerat otroligt bra och sedan dag ett har de arbetat såväl operativt som strategiskt för att utveckla bolaget.

Tips inför investering

Vi får ofta in förfrågningar om investeringar, och vi är medvetna om att många hade uppskattat råd inför en kontakt med oss. Jag passade därför såklart på att fråga Anna.

“Vi tycker om att bli kontaktade, tveka därför inte att förutsättningslöst ta kontakt med oss för att berätta om er och den verksamhet ni bedriver. I övrigt är det viktigt att ha ordning och reda på sin verksamhet, så att det ser bra ut om och när vi gör en due diligence.”

Anna fortsätter: “Det är viktigt att ni som bolag är noggranna och eftertänksamma när ni väljer investerare. Ställ er frågor som:

● Vad kommer att hända med mitt bolag med nya ägare?

● Vad vill köparen göra med mitt bolag?

● I en situation med framtida kompanjonskap: Vem har bäst förutsättningar för att utveckla mitt bolag och vilket värde kan vi bygga tillsammans framöver? Har vi samma värderingar?

Vi har tidigare pratat en del av vad som är viktigt att tänka på när man säljer ett bolag eller tar in en investering, läs gärna inlägget som du hittar här.

Lär känna Anna på ett personligt plan

Du vet att Anna gärna hade ätit middag med sin farfar som sålde en kaninfarm till sin son. Du vet också att Annas lokalsinne inte är det hon är mest stolt över. Men vi tänkte att du ska få lära känna henne ytterligare genom ett par personliga frågor till henne.

Berätta om en bok som haft stor inverkan på dig

“Den jag tänker på nu är The Code Breaker av Walter Isacsson som handlar om Jennifer Doudna, nobelpristagare 2020. Hennes forskning ledde fram till CRISPR som kan redigera och förändra ärftligt DNA. Boken fick mig att inse att detta potentiellt är ett större hot mot mänskligheten som vi känner den än det mesta, samtidigt som det innebär fantastiska möjligheter och kan vara vägen till medicinska mirakel. Många moraliska frågor väcks.”

Hur skulle du definiera framgång?

“Att utvecklas eller att utveckla något eller någon inom något område till en bättre nivå än tidigare. Framgång tycker jag är att nå eller överträffa något man föresatt sig.”

Berätta om en rädsla du har

“Att gå vilse. I och med mitt bristande lokalsinne skulle jag aldrig gå in i en skog ensam.”

Om du inte behövde arbeta, vad hade du då gjort om dagarna?

“Jag vill inte sluta arbeta, utan jag skulle hitta något meningsfullt att göra. Dessutom skulle jag åka skidor i fluffig snö på spännande platser i världen, det älskar jag!”

Jag tackar Anna för att hon ville dela kafferasten med mig, och för att hon så givmilt delar med sig av tankar, erfarenheter och livet i stort. Jag hoppas att du tycker om artikeln lika mycket som jag. Vi ses!

Kontakta Anna

Är du nyfiken på att veta mer om Hammarvikens investeringar, eller kanske söker efter en investerare? Kontakta Anna.

Anna Langenius

anna@hammarviken.com

0704-01 92 01