Möt Christoffer – med ett hjärta som slår för entreprenörskap

Mitt i renoveringen av det rosa huset på Lennart Torstenssonsgatan, expansionen av Yunctures inkubator och andra pågående projekt lyckades jag, Louise, fånga Christoffer Rydhede för ett samtal. Vi pratade om synergierna mellan Hammarviken och dotterbolaget Yuncture, om Yuncture House som öppnar inom kort och vi har även fått lära känna Christoffer på djupet, då vi fått veta att den roll han helst spelar huvudrollen i är Forrest Gump. Vi har också fått ta del av en dikt, som Christoffer tycker är djup. 

Christoffer Rydhede - grundaren av Yuncture

Detta är grundaren av Yuncture

Christoffer Rydhede är en del av ägarfamiljen i Hammarviken, han är dessutom en av grundarna till Yuncture, där han har en roll som VD. Om ni frågar mig, skulle jag beskriva Christoffer som inlyssnande, smart och kreativ. På frågan om han fick äta middag med vem han vill, död eller levande håller han sig såklart inte till reglerna och väljer en person, utan tre. Farmor, Warren Buffet och Elvis ska vara med på middagen, som utan tvekan kommer att bli en riktig fest (och kanske ett par argumentationer sinsemellan). 

Som VD har han ett övergripande ansvar för de större frågorna och besluten i bolaget, och är dessutom mellanhanden mellan Hammarviken och Yuncture. I övrigt har Christoffer även huvudansvaret för Yunctures investeringar.

När vi frågar Christoffer om hans bakgrund svarar han: “Under en period flyttade jag till USA, Santa Barbara, för att studera företagande och marknadsföring, vilket var otroligt givande och lärorikt. Väl tillbaka i Sverige började jag arbeta på Hammarviken, samtidigt som jag parallellt studerade på IHM Business School till marknadsekonom.” 

Vi frågar Christoffer om han kan dela med sig av ett skämt eller en dikt och han delar med sig av något vi ändå får anse vara halvlamt, för en så rolig man som Christoffer. “Jag gräver. Du gräver. Vi gräver. Ni gräver. Alla gräver. Den är inte bra dikten, men den är djup.” 

Vad är Yuncture?

För dig som inte är bekant med Yuncture är det en plattform för entreprenörer, inte sällan för yngre personer som vill starta igång eller lyfta bolag i tidiga faser. I dagsläget har Yuncture tre ben; en inkubator, investeringar och House som vänder sig till personer och bolag som befinner sig någonstans mellan det tidiga stadiet och scale-up.

Vi bad Christoffer att berätta lite mer om Yuncture Inkubator och Invest.

“Vårt inkubatorprogram är ett 5 månader långt utbildningsprogram som är kostnadsfritt och förutsättningslöst för entreprenörerna. Vi arbetar med löpande coaching, utbildning och ett stort nätverk för entreprenörerna att dra nytta av. Dessutom får man tillgång till kontor och alla dess fördelar. Om personerna i bolaget vill, och det känns rätt för oss så investerar vi gärna i bolaget under eller efter inkubatorprogrammet. För oss är det viktigt att personerna behåller sitt incitament att driva bolaget, att de har passion och vilja, och därmed ser vi ingen vinst i att vara majoritetsägare när Yuncture investerar. Viktigt för oss är att vara en aktiv partner – med affärsrådgivning, ett stort nätverk och hög kunskap är vi övertygade om att vi kan ge bolag i tidiga faser vad de behöver.”

Yuncture blev till i ett rum fullt med medelålders män

På många sätt är Göteborg en fantastisk stad för entreprenörer att verka i. Yuncture startades för att ge ännu mer till drivna och passionerade personer och deras bolag. Men hur kom Yuncture till världen?

Under en vårdag år 2016 bjöds det in till ett event, särskilt inbjudna till denna tillställning var unga entreprenörer. Christoffer Rydhede och Elsa Strandberg kände sig träffade och anmälde sig gladeligen. Väl där, var nästintill alla herrar i medelåldern. Det blev fel. Elsa och Christoffer undrade om det verkligen är så svårt att skapa ett nätverk med unga entreprenörer?

De började dissekera begreppet inkubator samt de inkubatorer som finns runtom och man beslutade sig för att göra något annorlunda. Med utgångspunkt i en marknadsundersökning presenterade de ett förslag för Hammarvikens styrelse – en inkubator där affärslivet och nätverk står i centrum. Och resten är som man säger, historia. 

Vad kan Yuncture hjälpa entreprenörer med?

Resan för de entreprenörer som är en del av inkubatorn ser olika ut, allt beroende på behov och utifrån där de befinner sig. Dive Madhouse till exempel, grundades och drivs av Fredrik Sologub som vill revolutionera konstindustrin. Han hade vid start av inkubatorprogrammet kommit ganska långt i sin resa och sålt många tavlor via sociala medier. Yuncture arbetade mycket tillsammans med att bolagisera hans arbete. Sedan har vi Sara Serray och hennes Wellibites som kom in i en lite tidigare fas, med en batch av hennes recept och mycket av vårt fokus låg på att ta produkten till marknaden. 

Vilka investeringar har gjorts?

Från 2017 och fram till idag har Yuncture hjälpt omkring 85 entreprenörer i omkring 40 olika bolag. Totalt har Yuncture investerat i 10 bolag fram till idag, bland annat i GuineaPig, DIVE Madhouse och Vividye. Yuncture investerar i bolagens tidiga faser, med en bolagsvärdering som inte överstiger 30 miljoner kronor. För Yuncture, och i övriga Hammarviken koncernen är det viktigt att arbeta med bolag i etiskt försvarbara branscher – “Vi investerar inte i bolag med koppling till narkotika, betting, vapen och annat som Yuncture anser vara oetiskt.”

Christoffer lyfter vikten av att teamet på Yuncture och bolaget klickar med varandra, det är viktigt med samspel och att de trivs tillsammans för att investeringen ska lyckas. 

Snart öppnar Yuncture House – en plats för entreprenörer

Snart är det dags för något alldeles nytt, som du kanske läst om? Nämligen Yuncture House – en del av Yuncture som ska erbjuda en miljö som har allt en entreprenör behöver, en plats som fyller alla tomrum.

“Det hela började med att Hammarviken fick ett erbjudande om att köpa en fastighet i Göteborg, och den första frågan blev naturligt vad vi vill göra med huset. Inte helt konstigt vill Yuncture nyttja en del av denna fastighet och på så sätt ge entreprenörerna i staden något utöver det vanliga.”

Yuncture House skapas i detta nu, efter mer än ett år av planering, och kommer att stå klart inom bara ett par månader. Det kommer att vara en plats för entreprenörer – enskilda individer och bolag. En kreativ, innovativ och varm miljö med en stark passion för communityt. Vi vill beskriva det som en arbetsplats med extra allt – aktiviteter och events, rage-room, vilorum, studio, motion, förtäring, nätverk och mycket annat! Målet är att uppfylla alla behov en entreprenör har och att våra medlemmar inte ska behöva lämna miljön om de inte vill – allt ska finnas här.  Är du nyfiken på vårt koncept? Läs mer och anmäl ditt intresse här!

Fun fact om namnet Yuncture

Vad kommer egentligen namnet Yuncture från? Och vad betyder det? Dream Academy och Innovation Bucket var två namnförslag för det som idag heter Yuncture. Ett tredje förslag var junction, som betyder korsning. Tanken om att byta ut “J” mot “Y”, alltså Yunction, för att bokstaven symboliserar att vägar korsas blev det vinnande förslaget. Namnet avslogs av Bolagsverket och istället blev det Yuncture.

Vårt bidrag till entreprenörssverige 

“För oss är det viktigt att bidra med en plattform som bolag kan vistas i, oavsett om de är i startfasen eller kommit lite längre. I ett tidigt stadie är det viktigt att ge extra mycket trygghet, samt någon för bolagen att kroka arm med. Vissa har ett stort behov av närhet till andra likasinnade personer medan andra är i behov av nätverk, kunskap eller trygghet i form av kapital. I detta nav vill vi vara go-to aktören, att finnas där och fylla alla behov – från idé till etablerat bolag.”

Därefter pratar vi om andra inkubatorer och Christoffer är tydlig med att berätta att han inte egentligen ser någon konkurrenssituation med andra aktörer. Inkubatorerna i Göteborg har alla olika riktningar och kan ge olika saker till bolag och entreprenörer. Vissa inkubatorer är mer akademiska och fokuserar till stor del på forskning, medan Yuncture fokuserar mycket på kopplingen till näringslivet genom coacher och nätverk med den familjära känslan ständigt närvarande.

Har Yuncture några effekter på Hammarviken?

Christoffer anser att Yuncture har ett flöde av nytänk och innovation som naturligtvis har goda influenser på Hammarviken, och som ger moderbolaget en modern touch. Även förslag på ny teknik, nya lösningar och nya affärsmodeller som kan dockas in i andra bolag i koncernen. Entusiasmerande berättar Christoffer att startups ofta är duktiga på pivoteringar, vilket ger en bra inblick i olika marknaders riktningar.

Slutligen, ett boktips från Christoffer

“Den senaste boken jag läste var The Kinfolk Entrepreneur av Nathan Williams. En bok som består av intervjuer med entreprenörer som både lyckats och inte lyckats. En intressant och ärlig bok som jag tror att många entreprenörer både kan få sig ett och annat skratt men också ett tips eller två.” 

Vi hörs snart igen! Vem tror du nästa samtal blir med?

Just det! Har du läst om vårt tidigare samtal med Mats där vi pratar om projektutveckling, investeringar samt Mats dolda talanger? Om inte så hittar du det här