Mats Rydhede om Hammarviken Projektutveckling

Under året kommer du att få lära känna Hammarviken lite bättre genom en serie av samtal. Samtalen görs av mig, Louise, som också är en del av gänget på Hammarviken. Vi kommer att introducera dig till några av de personer som gör Hammarviken till just Hammarviken, låta dig ta del av våra visioner och värderingar och även försöka ge dig en bättre förståelse kring vad vi gör, och vad vi ämnar att göra framöver. 

Idag får du träffa Mats Rydhede, grundare och styrelseordförande för Hammarviken, för att prata om projektutveckling. Vi vill beskriva Mats som en energisk, nyfiken och driftig man med lätt till skratt och som inte dras för utmaningar. Mats själv, beskriver sig som en visionär. Om du träffat Mats, hur skulle du beskriva honom?

Innan vi går vidare: Visste du att Mats favoritmat är korv, och gärna falukorv? Varje vecka köps det en falukorv till kontoret som han under veckan delar broderligt med kontorshunden Millie.

Mats Rydhede - ett samtal om Hammarviken Projektutveckling

Så blev Hammarviken till

Hammarviken är ett familjeföretag som ägs och drivs av familjen Rydhede. Mats äger bolaget tillsammans med sin fru Mona och deras två, nu vuxna barn, Josefin och Christoffer. Tillsammans med ett strålande team, har de genom åren gått från enstaka investeringar till en företagsgrupp.

Under mitt samtal med Mats, berättar han att Hammarviken startades för omkring 20 år sedan som ett resultat av hans entreprenörskap. Under många år var han egenföretagare och konsulterade i flera bolag. I början av 90-talet gick han mer och mer mot entreprenörskap och var verksam i olika branscher, inte sällan i byggföretag. Med tiden gjordes investeringar i bolag, även då främst inom bygg- och fastighetssektorn, som sedan samlades i det som kom att bli Hammarviken.

Hammarviken idag

Hammarviken är idag en företagsgrupp, som investerar i spännande bolag inom en varietet av branscher. Vi drivs av mer än bara ekonomisk tillväxt och utifrån vad människor ofta tror att en investerare är, gör vi vissa saker annorlunda. Först och främst nämner Mats att vi alltid vill vara schyssta personer, att vi vill nå framgång tillsammans med andra, och aldrig på bekostnad av andra. Bolagen vi investerar i, är vi också mycket aktiva i, genom att både arbeta operativt och strategiskt.

Vi arbetar ofta genom styrelsen med allt från ekonomiska fundament och kassaflöden till affärsplaner och strukturerat arbete ute på marknaden, alltid med fokus på hur vi kan utveckla bolagen. Det är viktigt att rätt person är på rätt plats och när vi antar nya styrelseuppdrag är det just det vi ser till. I vissa fall tillsätter vi personer direkt från vår organisation, och ibland tar vi in personer från vårt upparbetade nätverk, beroende på bransch och behov. Vi är engagerade och uppmuntrar kompanjonskap men kan också gå in med 100% ägarskap. Vi köper inte bara bolag och håller tummarna för att det blir bra – då kan vi lika gärna köpa börsaktier, säger Mats och ler vänligt.

Hammarvikens investeringar

När jag pratar om investeringar med Mats säger han med en något allvarsam min att han inte riktigt gillar ordet investerare, att det inte riktigt passar in på Hammarviken, och säger sedan: “Om vi ska kalla det något, så kan vi kalla oss en aktiv investerare, detta då vi arbetar både operativt och strategiskt.“

Historiskt sett har Hammarviken främst investerat i bolag inom bygg och fastigheter, såväl mindre som medelstora bolag. Ett exempel på en investering är Stavdal, det som numera är en del av Ramirent. Hammarviken gick in i ett tidigt skede och sålde det sedan framgångsrikt för ett par år sedan, efter många års delägarskap. Mats berättar vidare att det är viktigt för Hammarviken att vara en del av bolaget och att vara det så länge de känner att de tillför värde för bolagets resa framåt. När de sålde Stavdal hade de gjort sin del och det var dags att lämna över stafettpinnen.

Hammarvikens tre ben

Hammarviken är en koncern och arbetar med investeringar i olika faser, genom tre bolag. Vi gör direktinvesteringar i lönsamma och rörelsedrivande bolag, med mellan 100-500 miljoner i omsättning som av olika anledningar skall utvecklas vidare. Historiskt sätt så har Hammarviken främst investerat i bolag med nära koppling till bygg- och fastighetsutveckling men har nu ett bredare ägardirektiv och tittar bredare. Ett exempel är Fruktbudet som köptes upp innan årsskiftet, och du kan läsa mer om det här.

Genom Partnerinvest investerar vi i bolag som har ekonomiska svårigheter men som har potential, och vi går in för att göra en så kallad turnaround. Sedan har vi även vårt innovationsben, Yuncture, där vi investerar i start-up bolag, innovativa företag och drivna entreprenörer som har potential att göra världen lite bättre, säger Mats.

Vad är Hammarviken Projektutveckling?

För Mats är det viktigt att Hammarviken är en del i att utveckla framtidens samhällen. Ett sätt att göra det är genom fastigheter, som är ett fundament för Hammarviken. Vi arbetar med både förvaltningsfastigheter där vi antingen köper fastigheter för att sedan hyra ut, men även med projektutveckling där vi köper en bit mark och bygger fastigheter som möter sig med samhällets krav på framtidens fastigheter, för att sedan sälja, använda själva eller något av våra dotterbolag, alternativt hyra ut.

Mer om Hammarviken projektutveckling

Men Hammarvikens projektutveckling stannar inte där, utan utvecklas nu mot att även bygga samhällsfastigheter. Mats berättar att i dagsläget är det en handfull projekt inom samhällsfastigheter som ligger och skvalpar, både genom kompanjonskap och projekt de vill genomföra själva. Exempel på sådana fastigheter är privatbostäder, skolor, sjukhus och äldrevård.

Vikten av att tänka framåt och Hammarvikens roll i det

Trots just nu oroliga tider är det viktigt att samhället inte stannar upp, säger Mats. Vi måste fortsätta tänka framåt och vara innovativa och nytänkande. Vidare delar han med sig om ett projekt med ambition att starta igång inom kort. Nämligen bostäder med en annan profil – bostäder som är kostnadseffektiva, yteffektiva och hållbara.

“Vi måste skapa möjligheter för bra boende även för personer som står utanför den traditionella bostadsmarknaden – som exempelvis unga personer som vill köpa sin första bostad och för personer som inte är födda i Sverige och som vill starta sitt liv här. Om man inte har råd, eller inte haft möjlighet att skrapa ihop till den stora insatsen som ett köp av lägenhet eller hus ofta innebär, ska det inte vara omöjligt.”

Vad är Hammarvikens roll som investerare kopplat till projektutveckling?

Vi ser oss som en innovativ ådra i fastighetsbranschen, genom att utveckla och bygga framtidens fastigheter som har fokus på sådant som är viktigt, exempelvis tillgänglighet och hållbarhet.

Vidare tittar Mats på mig och säger med allvarsamma ord att marknaden som den ser ut idag behöver förändras. Det har varit, och är fortfarande väldigt enkelt att bygga fastigheter för att sedan sälja av till höga priser. Det har varit en konstant uppgång i över tolv års tid vilket ekonomin har tillåtit. Ingen har behövt tänka efter och Mats anser att med tillgång till pengar har man haft möjlighet att bygga och sälja vad som helst.

Hammarviken har alltid stått för innovation och inspiration, vi vill tänka nytt och tänka framåt, samt utgå från människans och miljöns behov. Om vi konstant utvecklar våra sätt att tänka och arbeta, med utgångspunkt från samhället, så kan vi verka som en katalysator och på så sätt även få våra partners att tänka utanför boxen. Det är viktigt att tänka utanför kommersialismen, avslutar Mats.

5 snabba med Mats

Vilken aktivitet ägnar du dig gärna åt på fritiden?
“Jag har alltid tyckt om att röra på mig, och uppskattar en aktiv livsstil. Det blev ännu viktigare efter att jag kört slut på både kropp och knopp år 2007. Då fann jag min väg till yoga, som på flera sätt stärker dem båda. Yogan har gett mig en fin balans mellan det lugna och livliga, och har gett mig ovärderliga verktyg för mitt ledarskap, att alltid försöka se människan. Vi är inte alla stöpta i samma form och det är just det, att låta alla vara de de är utan att skada andra – det är väl det som är mångfald.”

Kan du berätta om en dröm som gått i uppfyllelse?
“Jag vill inte påstå att jag är så mycket av en drömmare, det har jag aldrig varit. Men något jag är väldigt lycklig över är att det jag skapat och byggt upp, har jag gjort med min familj. Det finns något vackert med att kombinera familjelivet med det arbetsrelaterade.”

Om du fick välja en superkraft, vilken skulle det vara?
“Jag är oerhört intresserad av historia, religion och filosofi. Jag hade valt att resa tillbaka i tiden, och kanske framåt. Det hade varit otroligt att uppleva hur människor tänkte en gång i tiden, när civilisationen byggdes upp. Vad drev folk framåt? Och hur mäter det sig med dagens tankesätt?”

Berätta om en dold talang du har!
“Jag kan stå på huvudet, om det räknas som en talang,” säger han och flinar.

Om du inte jobbade med det du gör, vad skulle du göra i stället?
“Jag hade lagt min tid på det vi nyss pratade om, på österländska filosofier och historia.”

Slutligen, delar Mats med sig om ett tips till dig. ”När du vaknar på morgonen, ägna dig en stund åt dig själv, ett par minuter eller en timme. Lägg energin på dig själv och dina tankar, filosofera och var närvarande.” Det är också en av Mats största uppgifter som ledare – att se till att hans medarbetare tar tid till sig själva och sin återhämtning, och det tipset vill han även ge dig.

Prata vidare med oss

Vill du komma i kontakt med Mats eller någon annan på Hammarviken? Du hittar hela teamet här.