Ett oväntat möte av vänlighet: Zara och Seyifunmis inspirerande berättelse

I en tid där vi ofta konfronteras med dystra nyheter, finns det berättelser som lyser upp vår vardag och påminner oss om människans godhet. Därför vill vi dela en berättelse som berör oss och som kan inspirera dig till att sprida vidare glädje och snällhet. Detta är berättelsen om Zara Bejmyr och Seyifunmi Abdebote, två främlingar vars vägar korsades genom just små vänliga handlingar.   

Det började den 17 november förra året när Zara blev fascinerad av de faktum att morgontidningen alltid ligger utanför hennes dörr när hon vaknar. Under denna period hade det snöat en hel del och trots detta hade tidningsbudet gett sig ut mitt i natten för att se till att Uppsalaborna fått sin tidning. Hon bestämde sig för att tacka den osedda hjälten bakom denna dagliga tjänst. Hennes tack, uttryckt genom en liten lapp och en bit choklad blev starten på något mycket större.   

En utväxling av vänlighet  

Två veckor senare får Zara en lapp tillbaka med texten: “Thank you for your kindness”. Det är tidningsbudets svar på hennes handling. Efter det fortsatte de att lägga saker till varandra vid dörren, allt ifrån lappar till små godsaker.  

– Det blev som än vän till mig, fastän jag inte visste vem det var, berättar Zara.  

I somras, nästan ett halvår senare, hängde det en påse med ett USB-minne och en lapp på Zaras dörr. Det visade sig vara ett utkast på en bok som tidningsbudet Seyifunmi hade skrivit. En bok med namnet: Random Acts of Kindness, en samling av berättelser om oväntade snälla saker som människor gjort genom åren. På lappen stod även hans telefonnummer och en förklaring att Zaras gest med lappen och chokladen hade blivit startskottet för Seyifunmi att skriva denna bok.   

– Jag läste och grät, berättar Zara. Detta kom under en tid då jag behövde det som mest. Jag ringde upp telefonnumret som stod skrivet på lappen och fick för första gången prata med min nyfunna kompis. Vi hade ett jättefint samtal, berättar hon vidare.  

Seyifunmi kommer från Nigera och lämnade sitt arbete på den Svenska Ambassaden där för att läsa sin master i Uppsala. Vid sidan av sina studier tog han jobbet som tidningsbud i Uppsala.  

Ett första möte  

Dagen var kommen. Nu var det dags för Zara och Seyifunmi att mötas för första gången. Ett möte som UNT fångade på film. Zara berättar att det var en overklig känsla inför mötet: 

– Det var som att vi hade känt varandra länge, fastän att vi aldrig hade träffats. Det blev ett otroligt rörande möte, vilket man även kan se på filmen. Jag blir rörd när jag pratar om det nu också.   

Idag fortsätter Zara och Seyifunmi att stötta och inspirera varandra. De träffas regelbundet och delar livets små och stora ögonblick. Deras oväntade möte har blivit en vänskap grundad på ovillkorlig vänlighet och en önskan om att göra världen till en bättre plats.   

Random Acts of Kindness  

Seyifinmis bok, Random Acts of Kindness, finns i ett fåtal exemplar. Boken säljs för 50 kr och pengarna kommer att gå oavkortat till välgörenhet för att stödja utsatta skolbarn i Nigeria och till den Svenska organisationen Friends.   

Vi på Hammarviken har köpt in ett par hundra böcker och om du är riktigt snäll så kan du få en bok av oss. Hör av dig till louise@hammarviken.com med namn och adress om du vill ha en hemskickad, annars går det bra att hälsa på oss på Lennart Torstenssonsgatan 6. Först till kvarn gäller!   

“In a world where you can be anything, be kind.” 

– Zara Bejmyr