”Engagemang i styrelsearbetet”

För några månader sedan fick Mats ett samtal från Handelsbanken där de frågade honom om han kunde tänka sig att hålla en föreläsning för deras kontorsstyrelser. Mats tackade ja till att prata om ”Engagemang i styrelsearbetet”.

Klockan 13.20 i onsdags klev Mats upp på scen i Chalmers Conference Center. 220 personer från Västsverige hade samlats på Handelsbankens kontorsstyrelsekonferens. Under föreläsningen pratade Mats om sin syn på hur ett styrelsearbete ska skötas. Även om en hel del av det Mats sa av naturliga skäl var anpassat till banken så var grunden i hans föreläsning sådant som vi på Hammarviken anser är viktigt även för andra bolagsstyrelser.

•   En styrelse bör alltid ta till sig omvärldsintryck för att kunna förändra sig i takt med hur samhället rör sig.

•   Det är viktigt med spänst i dialogen. Det blir mer intressant då.

•   Våga föra fram åsikter och förslag ”uppåt” i organisationen.

•   Du ska ha integritet mot dig själv och ditt uppdrag som styrelsemedlem.

För att styrelser inte ska bestå av män i övre medelåldern (ja, det var faktiskt Mats själv som uttryckte sig så) så måste vi tänka annorlunda. När en styrelse ska bildas eller uppdateras, våga då ta in ny energi och nytänkande personer. Men framförallt, tänk mångfald och tänk ungt. En styrelse ska byggas på hur vår omvärld ser ut. För det finns mängder av unga drivna individer som hade passat perfekt tillsammans med ”män i övre medelåldern” om de bara fick chansen.